Leven in co-ouderschap

Mijn ouders zijn gescheiden toen ik nog klein was. Ik denk dat ik maar 5 jaar was en mijn broer 3. Alles is heel snel gebeurd. Ik herinner me dat ik op een dag thuis kwam en plots heel het huis leeggehaald was. Mama is toen verhuisd naar een andere woning. In het begin wou ik niet naar dat andere huis, ze hebben me echt met dwang daar moeten houden. Naarmate dat de tijd verstreek, ben ik me thuis gaan voelen op beide plaatsen.

Van voor de scheiding kan ik me weinig herinneren. Enkel dat mijn ouders nooit echt bij elkaar waren of dingen samen deden. Ik leef in co-ouderschap. Dit wil zeggen dat ik de ene week naar mama ga en de andere week naar papa. Omdat ik al op jonge leeftijd in dit systeem beland ben, had ik hier niet veel problemen mee.

Een manier vinden om de scheiding dragelijk te maken zonder loyaliteitsconflict

Nu zijn we 17 jaar later en zitten mijn ouders nog steeds in een vechtscheiding. Ik vind dit jammer want het heeft veel impact op mij gehad. Mama wou niet meer met papa praten, waardoor ik en Victor steeds tussenpersoon moesten spelen. Mijn ouders proberen elkaar steeds te pesten met de kleinste dingen bv. Foto’s trekken van elkaars huis om deze op het gerecht te laten zien, de ene alles laten betalen terwijl alles verdeeld moet worden, niet met elkaar willen praten …

In het begin werd er ook slecht gepraat over de andere ouder, maar mijn broer en ik hebben toen gezegd dat we hen allebei graag zien en dat we het zouden appreciëren als ze hun mening voor zichzelf houden. Toen zijn mijn ouders hier mee gestopt.
Hoewel de scheiding niet leuk was en wel enige sporen heeft nagelaten, zijn we er niet door beschadigd. We komen met beide ouders overeen. Wat hun regeling is, is en blijft ook hun probleem. Wij hebben een manier gevonden om de scheiding dragelijk te maken voor ons en dat heeft er ook voor gezorgd dat er geen loyaliteitsconflict is ontstaan met één van de ouders.

Door zelf in deze situatie te zitten, begrijp ik dat andere jongeren het hier wel moeilijk mee hebben en er wel een loyaliteitsconflict kan ontstaan. Daarom heb ik me ook ingezet voor dit project. Ik heb heel veel geluk gehad dat ik mijn broer had en we hier samen zijn doorgekomen. Maar niet iedereen heeft een persoon waar hij/zij op kan rekenen. Daarom vind ik het erg belangrijk dat er iets voorzien wordt voor jongeren waar zij wel terecht kunnen als ze het moeilijk hebben en een luisterend oor verlangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *