Kind van gescheiden ouders

Kind zijn van gescheiden ouders, dat is niet altijd even gemakkelijk. De ene scheiding verloopt al wat soepeler dan de andere. Als kind kan je dan ook in verschillende situaties terecht komen, net zoals Joni.

Joni haar ouders zijn gescheiden. Ze hebben steeds ruzie en met elkaar praten is moeilijk. Joni moet dan altijd tussenpersoon zijn. Als haar papa iets wil weten, moet zij dit voor hem aan haar mama gaan vragen en andersom. Ondertussen heeft mama een nieuwe vriend. Haar mama wil dat Joni hem papa noemt, maar dit wil ze zelf niet. De nieuwe vriend van mama heeft twee kinderen. Joni vind het moeilijk het huis, de zetel, de tv … met hen te delen. Het zijn niet haar echte zussen en een band met hen opbouwen wil ze niet. Wanneer ze bij papa is, kan ze hem niet vertellen welke leuke dingen ze door de week met mama heeft gedaan. Als ze dat doet, geeft hij altijd commentaar zoals: “Nu kan ze dat wel, vroeger bleef ze altijd in de zetel plakken.” of “Dat wou ik met jou gaan doen, maar nu heb je dat al met mama gedaan.” Joni vindt dat ze soms moet kiezen tussen haar ouders en ze heeft het gevoel dat ze tussen twee vuren staat.

Sommigen onder jullie zullen zich in deze situatie herkennen, anderen maken iets helemaal anders mee. Ieder van jullie zal hier dan ook anders op reageren. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat je je voorbeeldig moet gedragen, omdat je ouders het al moeilijk genoeg hebben en jij niet meer ellende wil veroorzaken. Of je gaat net het tegenovergestelde doen en wat kattenkwaad uithalen, omdat je je woede toch ergens kwijt moet. Sommige onder jullie zullen zich misschien heel onzeker voelen, vinden het moeilijk om hulp te vragen en weten soms met zichzelf geen blijf …

Al deze reacties zijn heel normaal!

Wat je ook voelt, denkt of doet, het is belangrijk dat je er met iemand over kan praten. Met vrienden, je ouders, familie, een leerkracht … Heb je het gevoel dat je bij niemand terecht kan, overweeg het dan eens om langs te gaan bij een CLB, een JAC, Tejo, Overkophuizen… deze organisaties kan je terugvinden bij onze netwerken. Verder kan je ook op de sites van Villa Pinedo of Awel terecht. Hier kan je met iemand chatten om je hart te luchten of je kan er je verhaal kwijt op de blog.

Wij willen vooral dat je weet dat je NIET alleen bent!